Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i malinami: idealny jesienny obiad odświętny

2021-03-29
Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i malinami: idealny jesienny obiad
Autor: Shutterstock Soczyste mięso pachnące łagodnie owocami smakuje wybornie
łatwy
45 min
4

Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i późnymi malinami to subtelne danie jesienne. Tak upieczona pierś kurczaka smakuje słodko-kwaśnym aromatem owoców, który tak uwielbiamy. Delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto go przygotować z ostatnimi owocami jagodowymi sezonu. To jest po prostu niebiańsko pyszne!

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka, razem około 800 g
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna
  • 100 g późnych malin lub malin mrożonych lub jeżyn
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka dobrze umyć, usunąć gniazda nasienne za pomocą wycinarki. Cytrynę również wyszorować.
  • Jabłka i cytrynę pokroić na cienkie plasterki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do masła razem z przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i tymiankiem. Wymieszać.
  • Piersi kurczaka osuszyć, naciąć wzdłuż kieszeń. Posmarować masłem z przyprawami na zewnątrz i wewnątrz naciętej kieszeni.
  • Do kieszeni włożyć po 2 plasterki jabłka, 1 plasterek cytryny i po kilka malin.
  • Nadziane piersi ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w mniejszych naczynkach po 1 na porcję. Pozostałe maliny, plasterki jabłek i cytryn ułożyć obok. 
  • Piersi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 20-25 minut. Wyjąć piersi, posmarować miodem rozcieńczonym z 1 łyżką wody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut. 
  • Podawać razem z sosem i pieczonymi owcami.