Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami: idealny jesienny obiad odświętny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste mięso pachnące łagodnie owocami smakuje wybornie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i późnymi malinami to subtelne danie jesienne. Tak upieczona pierś kurczaka smakuje słodko-kwaśnym aromatem owoców, który tak uwielbiamy. Delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto go przygotować z ostatnimi owocami jagodowymi sezonu. To jest po prostu niebiańsko pyszne!
Składniki
4 piersi kurczaka, razem około 800 g
2 jabłka
1 cytryna
100 g późnych malin lub malin mrożonych lub jeżyn
3 ząbki czosnku
80 g masła
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłka dobrze umyć, usunąć gniazda nasienne za pomocą wycinarki. Cytrynę również wyszorować.
Jabłka i cytrynę pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do masła razem z przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i tymiankiem. Wymieszać.
Piersi kurczaka osuszyć, naciąć wzdłuż kieszeń. Posmarować masłem z przyprawami na zewnątrz i wewnątrz naciętej kieszeni.
Do kieszeni włożyć po 2 plasterki jabłka, 1 plasterek cytryny i po kilka malin.
Nadziane piersi ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w mniejszych naczynkach po 1 na porcję. Pozostałe maliny, plasterki jabłek i cytryn ułożyć obok.
Piersi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 20-25 minut. Wyjąć piersi, posmarować miodem rozcieńczonym z 1 łyżką wody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.
Podawać razem z sosem i pieczonymi owcami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska