Pieczeń wieprzowa z ananasem - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę

Pieczeń wieprzowa z ananasem - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę
Autor: Shutterstock Pieczeń wieprzowa z ananasem to znakomity pomysł na rodzinny obiad.
średni
45 min
4

Pieczeń wieprzowa z ananasem to cudownie aromatyczne danie mięsne, które pachnie cytrusami i miętą. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki z marchewki.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wieprzowiny (szynka, łopatka, karkówka)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml białego wina
  • cukier
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego połowę skórek z owoców, 1 łyżkę mięty, sól i pieprz. Utrzeć razem w moździerzu.
  • Mieszanką dokładnie natrzeć mięso, zawinąć je folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie wyjąć mięso z folii, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem blaszce, skropić delikatnie winem i stopionym masłem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, gdy pieczeń się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec polewając od czasu do czasu winem ok. 75 minut.
  • Ananasa odcedzić, przelewając sok do rondla, dodać do niego sok z pomarańczy i cytryny, resztę skórek i mięty. Sos doprowadzić do wrzenia, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą.
  • Gdy sos zgęstnieje nieco wrzucić do niego pokrojonego w kostkę ananasa.
  • Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej