Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Pieczeń wieprzowa z ananasem z puszki - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczeń wieprzowa z ananasem to znakomity pomysł na rodzinny obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pieczeń wieprzowa z ananasem to cudownie aromatyczne danie mięsne, które pachnie cytrusami i miętą. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki z marchewki.
Składniki
1,5 kg wieprzowiny (szynka, łopatka, karkówka)
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej mięty
1 puszka ananasa
2 łyzki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml białego wina
cukier
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego połowę skórek z owoców, 1 łyżkę mięty, sól i pieprz. Utrzeć razem w moździerzu.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso, zawinąć je folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć mięso z folii, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem blaszce, skropić delikatnie winem i stopionym masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, gdy pieczeń się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec polewając od czasu do czasu winem ok. 75 minut.
Ananasa odcedzić, przelewając sok do rondla, dodać do niego sok z pomarańczy i cytryny, resztę skórek i mięty. Sos doprowadzić do wrzenia, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą.
Gdy sos zgęstnieje nieco wrzucić do niego pokrojonego w kostkę ananasa.
Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.