Pieczeń wieprzowa z ananasem z puszki - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę

Pieczeń wieprzowa z ananasem z puszki - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń wieprzowa z ananasem to znakomity pomysł na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczeń wieprzowa z ananasem to cudownie aromatyczne danie mięsne, które pachnie cytrusami i miętą. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki z marchewki.

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowiny (szynka, łopatka, karkówka)

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • sok z 1 cytryny

  • sok z 1 pomarańczy

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki suszonej mięty

  • 1 puszka ananasa

  • 2 łyzki masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 150 ml białego wina

  • cukier

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego połowę skórek z owoców, 1 łyżkę mięty, sól i pieprz. Utrzeć razem w moździerzu.

  • Mieszanką dokładnie natrzeć mięso, zawinąć je folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.

  • Po tym czasie wyjąć mięso z folii, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem blaszce, skropić delikatnie winem i stopionym masłem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, gdy pieczeń się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec polewając od czasu do czasu winem ok. 75 minut.

  • Ananasa odcedzić, przelewając sok do rondla, dodać do niego sok z pomarańczy i cytryny, resztę skórek i mięty. Sos doprowadzić do wrzenia, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą.

  • Gdy sos zgęstnieje nieco wrzucić do niego pokrojonego w kostkę ananasa.

  • Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.