Pałki kurczaka pieczone z warzywami: przebojowy obiad dla rodziny

2024-01-23
Pałki kurczaka pieczone z warzywami: przebojowy obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Nóżki kurczaka i pieczone warzywa - mięso i jarzyna na jednym talerzu
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Pałki kurczaka pieczone z warzywami to brzmi jak pyszny i zdrowy przepis! Pieczenie nóżek kurczaka z warzywami to świetny sposób na połączenie białka z mięsa kurczaka z bogactwem smaków i składników odżywczych warzyw. Oto prosty przepis na pałki kurczaka pieczone z warzywami

SKŁADNIKI

  • 8-10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 papryki, po 2 żółte i 2 czerwone
  • 2 małe cukinie lub 1 średnia, 
  • 2 cebule
  • 1 dynia
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia kurczaka przyprawić solą, papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem.
  • Papryki pokroić na kawałki, cukinie na plastry, cebule na ósemki, czosnek podzielić na ząbki i nie obierać. Dynię pokroić na kawałki, mniejsze od kawałków papryki.
  • Do brytfanny wyłożyć warzywa, posypać 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką suszonego rozmarynu lub igiełkami świeżego, polać olejem i wymieszać. 
  • Na wierzchu ułożyć pałki kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50-60 minut. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz nasze inne przepisy na udka i podudzia z kurczaka

redakcja
więcej