Oryginalna kaczka z wiśniami - super przepis!

Oryginalna kaczka z wiśniami  - super przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięso kaczki zyskuje na smaku w towarzystwie owoców - nie muszą to być tylko jabłka lub pomarańcze, doskonale sprawdzą się też wiśnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka z wiśniami to super pomysł dla tych, którym znudziła się klasyczna kaczka z jabłkami. Wiśnie i wiśniówka, z którą przygotowuje się sos, doskonale komponują się ze smakiem mięsa kaczki. To proste, ale wykwintne danie uwiedzie każdego!

Składniki

  • 1 kaczka

  • 1 łyżka cukru

  • 2 szklanki bulionu

  • pół szklanki wiśniówki

  • 2 szklanki kompotu z wiśni (można go przygotować z wiśni mrożonych, dostępnych przez cały rok)

  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • smalec,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suchą kaczkę natrzeć solą, zrumienić na smalcu ze wszystkich stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec do miękkości, skrapiając wodą.

  • W garnku zrumienić cukier, zdjąć z ognia i rozprowadzić połową bulionu.

  • Resztę bulionu wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać wiśniówkę oraz rosół z karmelem, kompot i wino. Zagotować mieszając, można odrobinę zredukować, jeśli sos wydaje się nam rzadki.

  • Upieczoną kaczkę dzielimy na kawałki, polewamy  przygotowanym sosem i ozdabiamy  wiśniami z kompotu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Drób pod lupą! Czytaj >>>

Ocena: 4,5