Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku

2021-03-29
Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka wyglądają smakowicie jeszcze przed włożeniem do piekarnika
łatwy
20 min
4

Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Tak przygotowane pałki kurczaka mają wiele zalet. Są tanie. Wszystko robi się w jednym naczyniu. Są pożywne. I najważniejsze - są przepyszne!


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800-1000 g pałek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki
  • 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
  • 1 marchew, starta na tarce
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki kurczaka, posypać przyprawą do drobiu i wymieszać.
  • Na wierzch wyłożyć drobno posiekaną cebulę. Na niej startą marchew. Na to pokrojone ziemniaki. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.
  • Po upływie 1 godziny, zdjąć folię, wymieszać zawartość naczynia i piec jeszcze 20 minut lub do chwili gdy mięso i ziemniaki się przyrumienią.
  • Podawać od razu, posypane natką pietruszki