Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu

Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływające się w ustach mięso pieczonej szynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepsza szynka wieprzowa jest wolno pieczona - soczysta, rozpływająca się w ustach i pełna aromatu. Idealna będzie z pomidorami, które dodadzą jej świeżości. Tak przygotowana szynka to danie odświętne i jedyne w swoim rodzaju. 

Składniki

  • 1,5-2 kg szynki wieprzowej bez kości

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • 500 g pomidorków na gałązkach

  • 1 główna czosnku

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 1 listek laurowy, najlepiej świeży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C. Umieść szynkę w głębokim naczyniu do pieczenia.

  • W małej misce połącz przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, olej, sól, pieprz i posmaruj tą mieszaniną szynkę z każdej strony.

  • Okryj szynkę papierem do pieczenia i przykryj naczynie podwójną warstwą folii aluminiowej, dobrze uszczelniając, aby zachować soki. Piecz przez 4 godziny.

  • Usuń folię i papier do pieczenia i ułóż obok szynki pomidorki na gałązkach, przekrojoną poziomo na pół główkę czosnku oraz listek laurowy i igiełki rozmarynu.

  • Wstaw do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 30 minut lub do momentu upieczenia pomidorów.

  • Szynkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut, aby mięso wchłonęło soki, podawaj z pieczonymi pomidorami i sosem jaki się wytworzył.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9