Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Najlepsza szynka wolno pieczona z pomidorami: soczysta i pełna aromatu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rozpływające się w ustach mięso pieczonej szynki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Najlepsza szynka wieprzowa jest wolno pieczona - soczysta, rozpływająca się w ustach i pełna aromatu. Idealna będzie z pomidorami, które dodadzą jej świeżości. Tak przygotowana szynka to danie odświętne i jedyne w swoim rodzaju.
Składniki
1,5-2 kg szynki wieprzowej bez kości
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
500 g pomidorków na gałązkach
1 główna czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 listek laurowy, najlepiej świeży
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Umieść szynkę w głębokim naczyniu do pieczenia.
W małej misce połącz przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, olej, sól, pieprz i posmaruj tą mieszaniną szynkę z każdej strony.
Okryj szynkę papierem do pieczenia i przykryj naczynie podwójną warstwą folii aluminiowej, dobrze uszczelniając, aby zachować soki. Piecz przez 4 godziny.
Usuń folię i papier do pieczenia i ułóż obok szynki pomidorki na gałązkach, przekrojoną poziomo na pół główkę czosnku oraz listek laurowy i igiełki rozmarynu.
Wstaw do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 30 minut lub do momentu upieczenia pomidorów.
Szynkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut, aby mięso wchłonęło soki, podawaj z pieczonymi pomidorami i sosem jaki się wytworzył.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska