Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem

Miodowo-cytrynowy schab pieczony - kruchy i soczysty zarazem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodowo-cytrynowa marynata sprawia, że pieczony schab jest  miękki i kruchy, ale nie suchy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowo-cytrynowy schab pieczony jest delikatny i kruchy, ale nie jest suchy - co jest częstą wadą pieczonego schabu. Dzięki dodatkowi musztardy, cytryny i miodu schab pięknie kruszeje, ale podczas pieczenia nie traci soczystości.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • sok z 1 cytryny

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki musztardy

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić białej błony - jeśli taką ma.

  • Składniki marynaty dobrze wymieszać i starannie natrzeć nią mięso. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

  • Schab piec ok. 90 minut w temperaturze 170 stopni.

Ocena: 3,0