Kotlety devolay: drobiowe de volaille nadziewane masłem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Eleganckie dania wcale nie muszą być trudne do przygotowania. Przykładem takiej potrawy są de volaille – kotlety z drobiu nadziewane masłem lub innym farszem. Oto sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 4 świeże filety z kurczaka
- 100 g masła
- 100 g mąki
- jajko
- 100 g bułki tartej (drobnej)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z filetów z kurczaka usuń resztki kości, chrząstek, błon, tłuszczu oraz skórę. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- W każdym kawałku zrób wzdłuż dłuższego boku poziome nacięcie. Uważając, by nie rozciąć filetu na wylot.
- W powstałą kieszonkę włóż 15-20 g pokrojonego w kostki, schłodzonego masła. Naciągnij z powrotem mięso (by masło się schowało i nie wypłynęło podczas smażenia), ściśnij kotlety na brzegach w miejscu nacięcia. Oprósz solą i pieprzem.
- Obtocz kotlety w mące, strzep jej nadmiar. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wstaw na 15 minut do lodówki.
- Rozgrzej na patelni resztę masła. Usmaż na nim de volaille. Gdy się zrumienią, zmniejsz ogień i przez kilka minut podsmażaj z obu stron pod przykryciem.
- Podawaj jeszcze ciepłe, z gotowanymi warzywami, ulubionym sosem lub plasterkami cytryny.