Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami: pyszny i syty obiad z piekarnika
2020-10-06
łatwy
20 min
4
Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami to pyszny i syty obiad z piekarnika, choć dietetyczny. Taka obfitość kształtów, kolorów i tekstur zachwyci każdego smakosza. Idealny posiłek przygotowany w jednym naczyniu. Soczyste mięso i smakowite warzywa, które dzięki pieczeniu mają wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka, pokrojona na większe kawałki o boku 6 cm
- 4 ziemniaki, pokrojone na grubsze plasterki
- 1 mała cukinia, pokrojona na talarki
- 1 brokuł, pokrojony na różyczki, a łodyga na kawałki
- 300 g brukselki
- 1 papryka, pokrojona na paski
- 150 g małych pomidorków
- 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- ½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej, w płatkach
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pokrojoną pierś kurczaka z kawałkami warzyw.
- Z rosołu, oliwy oraz przypraw przygotują marynatę.
- Zalej marynatą mieszaninę mięsa i warzyw. Wymieszaj.
- Wstawi do piekarnika i piecz 50 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie przemieszaj.
- Podawaj póki gorące.