Karkówka pieczona w winnym sosie: przepis na schab karkowy w sosie

2024-03-24
Karkówka pieczona w winnym sosie: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Karkówka pieczona w sosie winnym z dodatkiem rodzynek i orzechów ma delikatny smak.
średni
35 min
4

Karkówka palce lizać - pieczona w winnym sosie - krucha smaczna i anielsko rozpływająca się w ustach... To hit każdego obiadu - zarówno codziennego, jak i odświętnego

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 duża cebula
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą karkówkę położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią
  • Rodzynki umyć i zalać kilkoma łyżkami wina, zostawić na 40 minut
  • W brytfannie rozgrzać smalec, położyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC, podlewając winem i bulionem - po pół szklanki.
  • Następnie dodać rodzynki, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane orzechy. Piec do miękkości, dodając resztę bulionu i wina.
  • Miękkie mięso podawać pokrojone w plastry i polane odparowanym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne