Karkówka nadziewana pomidorami i serem: przepis na pieczoną wieprzowinę
Karkówka nadziewana pomidorami i serem to bardzo łatwy przepis na pieczoną wieprzowinę. Jedyne czego potrzebujcie to spory kawałek schabu karkowego i dobre chęci. Jeśli proponowana porcja mięsa jest za duża, to pamiętajcie, że możecie po wystudzeniu mięso zamrozić i odgrzać kiedy będzie wam potrzebne.
Karkówka nadziewana pomidorami i żółtym serem nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrzebujcie ładnego kawałka schabu karkowego i ostrego noża, żeby zrobić tę wyśmienitą pieczeń.
Składniki:
1,3-1,5 kg wieprzowego schabu karkowego, więcej tutaj: Wieprzowina: jakie ma właściwości?
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku mielonego
2 pomidory
2 cebule
około 12 plasterków żółtego sera dobrej jakości
sól i pieprz
Mięso ponacinać ostrym noże, ale nie przeciąć do końca, na 12 półplastrów.
Mięso natrzeć mieszaniną tymianku, sproszkowanej papryki i czosnku. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić na talarki.
Mięso wyjąć z lodówki, posypać solą i pieprzem, w każde nacięcie włożyć po plasterku pomidora, cebuli i sera.
Karkówkę ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Mięsa nie trzeba natłuszczać, bo jest wystarczająco tłuste.
Mięso okryć folią do pieczenia, błyszczącą stroną do środka. Tutaj przeczytasz: Jak używać folii aluminiowej?
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 1,5 godziny. Na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć folię i dopiec, aby mięso się lekko przyrumieniło.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska