Jesienne szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami: przepis na łatwy i przepyszny obiad

Jesienne szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami: przepis na łatwy i przepyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i przepyszne szaszłyki ze śliwkami i figami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami to moje ulubione jesienne danie. Delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z soczystymi owocami zamienia się w eleganckie danie, które wnosi trochę radości w nasze życie. 

Składniki

  • 2-3 filety z piersi kurczaka, około 400-500 g

  • 8 śliwek

  • 4 figi (opcjonalnie)

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej

  • sól i pieprz do smaku

  • drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone w wodzie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać. Ostawić na 20 minut.

  • Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Figi pokroić na ćwiartki lub 4 plasterki.

  • Na patyki nadziewać w kolejności połówkę śliwki, kawałek filetu, cząstkę figi, kawałek filety, połówkę śliwki, kawałek filetu i znowu połówkę śliwki. 

  • Smażyć na grillowej patelni lub na grillu po 3 minuty z każdej strony. 

  • Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).