Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pieczeń ze schabu podana z ziemniakami i sałatą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysty schab pieczony to moje ulubione danie niedzielne. Dlaczego? W sobotni wieczór zamarynowanie mięsa zajmuje mi tylko kilka minut. A w niedzielę hop do pieca i gotowe! To danie dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie pocąc się przy kuchni. Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

Składniki

  • Na pieczeń:

  • 1,5 kg wieprzowego schabu środkowego bez kości

  • Na marynatę:

  • 1 l wody

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka octu

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • Na przyprawę do pieczenia: 

  • 1 czubata łyżka masła

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżeczki majeranku suszonego

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do naczynia wrzucić sól i cukier, zmiażdżony czosnek, ziarna pieprzu czarnego, roztarty w palcach suszony majeranek. Dodaj wodę i ocet, mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą. 

  • Schab włożyć do marynaty, przykryj i wstawić do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 24 godziny. W połowie moczenia warto schab odwrócić. 

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, roztartym w palcach majerankiem i mieloną papryką. 

  • Schab wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować mieszaniną masła i przypraw, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.

  • Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozciąć folię aluminiową, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił.

  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Można podawać na gorąco i na zimno.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).