Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysta pieczeń ze schabu podana z ziemniakami i sałatą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Soczysty schab pieczony to moje ulubione danie niedzielne. Dlaczego? W sobotni wieczór zamarynowanie mięsa zajmuje mi tylko kilka minut. A w niedzielę hop do pieca i gotowe! To danie dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie pocąc się przy kuchni. Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego
Składniki
Na pieczeń:
1,5 kg wieprzowego schabu środkowego bez kości
Na marynatę:
1 l wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka octu
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka suszonego majeranku
Na przyprawę do pieczenia:
1 czubata łyżka masła
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka papryki mielonej
Przygotowanie krok po kroku:
Do naczynia wrzucić sól i cukier, zmiażdżony czosnek, ziarna pieprzu czarnego, roztarty w palcach suszony majeranek. Dodaj wodę i ocet, mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Schab włożyć do marynaty, przykryj i wstawić do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 24 godziny. W połowie moczenia warto schab odwrócić.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Miękkie masło w temperaturze pokojowej wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, roztartym w palcach majerankiem i mieloną papryką.
Schab wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować mieszaniną masła i przypraw, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozciąć folię aluminiową, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Można podawać na gorąco i na zimno.