Idealnie soczyste żeberka wieprzowe z czosnkiem i sosem BBQ
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Idealnie soczyste żeberka wieprzowe to prawdziwy przysmak. Pieczone żeberka cenione są pod każdą szerokością geograficzną. Nasza propozycje to banalnie proste żeberka pieczone z czosnkiem i sosem BBQ. Przygotowanie takich żeberek jest bajecznie łatwe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg żeberek wieprzowych pociętych na paski
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 główka czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 200 ml gotowego sosu barbecue
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka przeciąć na mniejsze kawałki, aby zmieściły się w garnku. Zalać gorącym bulionem warzywny. Dodać pół główki czosnku, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż żeberka będą miękkie i zaczną odchodzić od kości.
- Żeberka podzielić na porcje po 2-3 kostki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania (wyłożonym pergaminem lub folią aluminiową).
- Żeberka posmarować olejem, posypać czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, polać sosem bbq.
- Wstawić do piekarnika i piec przez przez 20 minut w temperaturze 200°C.