Doskonałe nóżki kurczaka pieczone z brukselką: danie 2w1 na obiad

2021-03-29
Doskonałe nóżki kurczaka pieczone z brukselką: danie 2w1 na obiad
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Nóżki kurczaka pieczone z brukselką to pyszne danie obiadowe. Do tego mamy tu 2w1, czyli mięso i warzywa na 1 (słownie: jednej) blasze. To nasz ulubiony przepis na doskonałe mięso i pyszną jarzynę na ciepło. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 500 g brukselki świeżej lub mrożonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Na blachę do pieczenia wyłożyć nóżki kurczaka i brukselkę. Polać oliwą, oprószyć mieszanką włoskich ziół, solą i pieprzem. Wymieszać, aby zioła i przyprawy pokryły nóżki i brukselkę.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
  • W czasie gdy nóżki się pieką, przygotować balsamiczną glazurę.
  • Ocet balsamiczny wlać do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu przez 6-8 minut lub do chwili, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę.
  • Zdjąć rondelek ze zredukowanym octem z ognia, dodać miód, sproszkowany czosnek i sól. Wymieszać.
  • Wyjąć blachę z nóżkami i brukselką, polać glazurą lub pokryć nią za pomocą pędzla. Wstawić ponownie na 2-4 minuty, aby się zapiekła.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami.