Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha

2021-03-29
Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha
Autor: Shutterstock Pikantna pierś kurczaka doskonała na ciepło i zimno
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha to soczyste i pikantne danie. Idealnie sprawdza się na imprezach. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, ziarnistej
  • 2 łyżki sosu sriracha

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Wymieszać olej z miodem, musztardą i sosem sriracha.
  • Piersi kurczaka owinąć folią spożywczą i zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta tylko tyle, aby wyrównać grubość.
  • Posmarować marynatą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. Następnie wyjąć i pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki.