Chrupiące skrzydełka pieczone w panierce z twardego sera: łatwy przepis na rodzinną ucztę

Chrupiące skrzydełka pieczone w panierce z twardego sera: łatwy przepis na rodzinną ucztę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące skrzydełka pieczone w panierce z parmezanu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące skrzydełka pieczone w panierce z twardego sera to łatwy przepis na obiad w gronie rodziny. Skrzydełka są pyszne z keczupem, sosem barbecue lub sosem jogurtowym z sera pleśniowego.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

  • 6 łyżek roztopionego masła

  • 3/4 szklanki świeżo startego twardego, dojrzałego sera, takiego jak parmezan, pecorino lub bursztyn

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku

  • 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego czarnego pieprzu

  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Rozłóż skrzydełka jedną warstwą na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową posmarowaną olejem.

  • Piecz skrzydełka przez 20 minut, następnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

  • W misce połącz stopione masło, parmezan, czosnek w proszku, cebulę w proszku, pieprz i natkę pietruszki.

  • Posyp tą mieszanką skrzydełka i piecz dodatkowe 10–20 minut, w zależności od tego, jak bardzo chrupiące lubisz.

  • Aby skrzydełka były bardziej chrupiące, można po posypaniu parmezanem zapiekać pod grillem.

  • Podawać z sosem barbecue lub sosem jogurtowym z serem lazur.

Pomocne wskazówki, jak idealnie upiec chrupiące skrzydełka w panierce z twardego sera!

Możesz użyć świeżych lub mrożonych skrzydełek. Jeśli użyjesz mrożonych, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut więcej.

My lubimy skrzydełka bardzo chrupiące. Ale Ty możesz dostosować przepis do swoich upodobań.

Aby ułatwić czyszczenie blachy, wyłóż ją pergaminem lub folią aluminiową. My osobiście wolimy pergamin, który ulega biodegradacji.

Użyj twardego długo sera, który dojrzewał co najmniej 24 miesiące. Najlepszy będzie parmezan, pecorino, lub polski bursztyn. To nie są tanie sery, ale warte są każdej wydanej złotówki, ponieważ są pełne smaku.

Aby zwiększyć chrupkość, włącz grill lub tylko górną grzałkę na kilka ostatnich minut pieczenia, ale nie odchodź za daleko, bo grille w piekarniku są nieprzewidywalne i możesz zwęglić skrzydełka.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5