Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chudy boczek pieczony w rękawie dobrze sprawdza się jako domowa wędlina. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Boczek pieczony  podany na zimno to doskonała wędlina. Marynowanie boczku w czosnku i tymianku nada mu unikalny pyszny smak. Boczek pieczony w rękawie jest miękki i aromatyczny. Jeśli wybierzemy  mało przerośnięty tłuszczem kawałek mięsa, nie będzie też cholesterolową bombą.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Składniki

  • 700-1000 g boczku wieprzowego ze skórą

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki tymianku lub 1 łyżka listków świeżego tymianku

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Skórę natrzeć solą.

  • Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.  Czosnek, tymianek oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.

  • Boczek zrolować i związać. Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

  • Następnego dnia wyjąć boczek i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4 kilka dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić boczek w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.

tip dnia

Zamiast tymianku można użyć jego drobnej kuzynki - macierzanki - pospolicie porastającej piaski borów sosnowych. 

Ocena: 2,5