Aromatyczny kurczak po cygańsku - oryginalny przepis na kurczaka

2021-03-29
Aromatyczny kurczak po cygańsku - oryginalny przepis na kurczaka
Autor: Shutterstock Aromatyczny kurczak po cygańsku, słodko-kwaśny i pełen smaku - idealny na rodzinny obiad
łatwy
25 min
4

Aromatyczny kurczak po cygańsku po prostu rozpływa się w ustach. Upieczony z dodatkiem kwaskowatego przecieru pomidorowego i słodkich śliwek suszonych jest  po prostu przepyszny!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g)
  • 2 cebule
  • około 8 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki cukru
  • słodka papryka mielona
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie wcieramy w mięso.
  • Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni.
  • Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
  • W garnuszku mieszamy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 1/2 szklanki wody.
  • W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  • Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem.
  • Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę.