Aromatyczny kurczak po cygańsku - oryginalny przepis na kurczaka
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Aromatyczny kurczak po cygańsku po prostu rozpływa się w ustach. Upieczony z dodatkiem kwaskowatego przecieru pomidorowego i słodkich śliwek suszonych jest po prostu przepyszny!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g)
- 2 cebule
- około 8 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka octu
- 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki cukru
- słodka papryka mielona
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie wcieramy w mięso.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni.
- Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnuszku mieszamy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 1/2 szklanki wody.
- W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem.
- Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę.