Aromatyczny kurczak po cygańsku - oryginalny przepis na kurczaka

Aromatyczny kurczak po cygańsku - oryginalny przepis na kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny kurczak po cygańsku, słodko-kwaśny i pełen smaku - idealny na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny kurczak po cygańsku po prostu rozpływa się w ustach. Upieczony z dodatkiem kwaskowatego przecieru pomidorowego i słodkich śliwek suszonych jest  po prostu przepyszny!

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g)

  • 2 cebule

  • około 8 suszonych śliwek

  • 1 łyżeczka octu

  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

  • 3 łyżeczki cukru

  • słodka papryka mielona

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie wcieramy w mięso.

  • Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni.

  • Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnuszku mieszamy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 1/2 szklanki wody.

  • W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia.

  • Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem.

  • Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1