Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną

Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i proste danie obiadowe, czyli pieczone pałki kurczaka

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną to świeże w smaku danie obiadowe. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Smakują jak południe Europy, słońcem i ziołami. 

Składniki

  • 8-10 pałek z kurczaka, czyli podudzi 

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • 1 główka czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z połowy cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Główkę czosnku przeciąć poziomo. Dolną część zachować, z górnej wyjąć przecięte ząbki.

  • Połowę natki pietruszki zmiksować w malakserze z ząbkami czosnku, startą skórką z cytryny i jej sokiem. Dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz olej i ponownie zmiksować. 

  • Nóżki kurczaka natrzeć zmiksowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę. 

  • Pałki kurczak ułożyć w naczyniu do pieczenia razem z dolną połówką czosnku oraz pociętą na kawałki połówką cytryny.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 50 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2