Klops z makaronem owinięty bakłażanem

2021-03-29
Klops z makaronem owinięty bakłażanem
Autor: Shutterstock Klops z makaronem owinięty bakłażanem to pomysł na niedzielne danie.
łatwy
90 min
4

Klops z makaronem owinięty bakłażanem to pomysł na niedzielne danie.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

  • 700 g mielonego mięsa drobiowego
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • sól, pieprz cayenne
  • 2 bakłażany
  • Farsz:
  • 500 g makaronu penne
  • ½ główki czosnku
  • ostra papryczka
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Czosnek pokroić w plasterki, papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę. Smażyć chwilę, wrzucić  przelany przez sito makaron. Wymieszać.
  • Bakłażany umyć i razem ze skórką pokroić w podłużne pasy, posolić, przepłukać zimną wodą po 20 minutach, zgrillować, doprawić solą i pieprzem.
  • Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
  • Mięso połączyć z kajzerką, jajkami, mąką, doprawić solą, pieprzem cayenne i estragonem, wymieszać, a następnie wyłożyć na duży arkusz folii i równomiernie rozsmarować na placek grubości 1 cm. Na warstwę mięsa wyłożyć farsz i unosząc rogi folii, całość zwinąć.
  • Długą, wąską formę wysmarować masłem, przełożyć do niej roladę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 40–50 minut.
  • Przestudzoną roladę wyjąć i obłożyć zgrillowanymi plastrami bakłażanów. Podawać na gorąco.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby