Klops z makaronem owinięty bakłażanem
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Klops z makaronem owinięty bakłażanem to pomysł na niedzielne danie.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 700 g mielonego mięsa drobiowego
- czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki estragonu
- sól, pieprz cayenne
- 2 bakłażany
- Farsz:
- 500 g makaronu penne
- ½ główki czosnku
- ostra papryczka
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Czosnek pokroić w plasterki, papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę. Smażyć chwilę, wrzucić przelany przez sito makaron. Wymieszać.
- Bakłażany umyć i razem ze skórką pokroić w podłużne pasy, posolić, przepłukać zimną wodą po 20 minutach, zgrillować, doprawić solą i pieprzem.
- Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
- Mięso połączyć z kajzerką, jajkami, mąką, doprawić solą, pieprzem cayenne i estragonem, wymieszać, a następnie wyłożyć na duży arkusz folii i równomiernie rozsmarować na placek grubości 1 cm. Na warstwę mięsa wyłożyć farsz i unosząc rogi folii, całość zwinąć.
- Długą, wąską formę wysmarować masłem, przełożyć do niej roladę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 40–50 minut.
- Przestudzoną roladę wyjąć i obłożyć zgrillowanymi plastrami bakłażanów. Podawać na gorąco.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby