Wegetariański pasztet z włoszczyzny z rosołu i soczewicy: łatwy przepis Pauliny Młynarskiej

Wegetariański pasztet z włoszczyzny z rosołu i soczewicy: łatwy przepis Pauliny Młynarskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paulina Młynarska poleca ten łatwy przepis na pyszny pasztet wegetariański

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Paulina Młynaraska na swoim koncie Instagrama podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na pasztet wegetariański z rosołowej włoszczyzny i soczewicy. „Pasztet wegetariański to zawsze u mnie następstwo pomidorówki” - napisała dziennikarka i pisarka.  „Z wywaru zostaje rozgotowana włoszczyzna, dorzucam do niej ugotowaną soczewicę /.../ A potem robię sos: dżem z czarnej porzeczki, musztarda, czosnek. Albo ćwikłę z chrzanem. Spróbujcie! Pycha jest!” - zachęca joginka i influencerka. 

Składniki

  • 1 włoszczyzny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, 1 por

  • 4 szklanki czerwonej soczewicy ugotowanej

  • 4-6 ziemniaków ugotowanych

  • 100 g masła klarowanego, stopionego i ostudzonego

  • 3 jaja surowe

  • 3 cebule starte na tarce

  • 4-6 łyżek kaszki kukurydzianej, suchej, niegotowanej

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki chili

  • 1/4 łyżeczki imbiru

  • sól i  pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotowane warzywa, soczewicę i ziemniaki rozdrobnić w blednerze.

  • Dodać stopione masło, surowe jajka, startą cebulę i przyprawy, ponownie zmiksować.

  • Na koniec dodać suchą kaszę kukurydzianą i ponownie wymieszać.

  • Masę pasztetową przełożyć do posmarowanych masłem foremek. 

  • Piec w 180°C przez 1 godzinę.

  • Podawać z sosem cumberland (z porzeczki i chrzanu) lub chrzanem ze śmietaną

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).