Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z wątróbek drobiowy jest niedrogi, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.
Składniki
1 kg wątróbek drobiowych
35 dag podgardla wieprzowego
30 dag wieprzowiny
2 jajka
30 dag słoniny w cienkich plastrach
3 łyżki żelatyny
25 ml koniaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe
Przygotowanie krok po kroku:
Wątróbkę, mięso i podgardle trzykrotnie zmielić, dodać rozpuszczoną żelatynę, jajka i koniak.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
Dno formy do pieczenia wyłożyć plasterkami słoniny, na nich ułożyć masę mięsną, przykryć dokładnie plasterkami słoniny.
Na wierzchu położyć kilka listków laurowych i goździków. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 1,5-2 godziny.