Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

2021-03-29
Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis
Autor: Shutterstock Pasztet z wątróbek drobiowy jest  niedrogi, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.
łatwy
45 min
4

Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych  to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 35 dag podgardla wieprzowego
  • 30 dag wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 30 dag słoniny w cienkich plastrach
  • 3 łyżki żelatyny
  • 25 ml koniaku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę, mięso i podgardle trzykrotnie zmielić, dodać rozpuszczoną żelatynę, jajka i koniak.
  • Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  imbirem.
  • Dno formy do pieczenia wyłożyć plasterkami słoniny, na nich  ułożyć masę mięsną, przykryć dokładnie plasterkami słoniny.
  • Na wierzchu położyć kilka listków laurowych i goździków. Piec w średnio  nagrzanym piekarniku  1,5-2 godziny.