Pieczeń z mięsa i warzyw z rosołu
Pieczeń z mięsa i warzyw, które pozostały po ugotowaniu rosołu to rodzaj klopsa z gotowanego mięsa. Podany z sosem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej pieczeni. Pozwala zaoszczędzić wydatków. Jest smaczny i zdrowy. Na zimno to świetny dodatek do chleba.
Zobacz także: Jak ugotować idealny rosół z kury?
Jaki sos do pieczeni z mięsa rosołowego?
Pieczeń z mielonego mięsa gotowanego potrzebuje wyrazistego sosu. Wypróbuj jeden, lub wszystkie, przepisy i sprawdź na własnej rodzinie, co im smakuje najbardziej.
Prosty przepis na Pomidorowy sos do wszystkiego: makaronu, ryżu, mielonych i gołąbków
Polecamy także Sos chrzanowy na ciepło. Sekret idealnego sosu [WIDEO]
Wypróbuj nieco zapomniany, a wyśmienity sos z dodatkiem musztardy, Sos musztardowy na ciepło do kiełbas i mięs [WIDEO]
Do klopsa i pasztetów doskonale pasuje Sos żurawinowy do mięs i sałatek - jak zrobić?
Odzież i obuwie w promocji? Sprawdź promocje na stronie Limango kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa z rosołu, bez skóry i kości
- marchew i pietruszka z rosołu
- 2 surowe cebule
- 2-4 łyżki klarowanego masła
- 2 czerstwe kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
- 3-5 jajek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki rosołu
- kawałek masła i tarta bułka do przygotowania formy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso i warzywa zmielić bardzo drobno.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Do masy mięsno-warzywnej dodać usmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy. Wszystko razem wyrobić na gładką masę.
- Masę przełożyć do foremek posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.