Pasztetowa ze słoika: przepis na domową wędlinę podrobową
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pasztetowa ze słoika to doskonały przepis dla wielbicieli pasztetówki. Leberka ze słoika ma tę przewagę nad klasyczną kiszką pasztetową, że nie potrzebne są jelita. Wystarczy przygotować masę i gotować ją powoli w słoikach, aby cieszyć się wybornym smakiem kiszki podgardlanej.
SKŁADNIKI
- ½ kg łopatki wieprzowej bez kości
- ½ kg podgardla wieprzowego lub słoniny
- 25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
- 1 cebula
- 20 dag kaszy manny
- 1 czubata łyżka mielonego pieprzu
- 1 i ½ łyżki soli
- ½ łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgardle i łopatkę kroimy w kostkę 3x3 cm, zalewamy wodą i parzymy w 75°C przez okpło 1 godzinę i 45 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dorzucamy wątróbkę. Mięso odcedzamy (odlewamy ¼ l wywaru) i dokładnie studzimy.
- Pozostały ¼ l wywaru mieszamy z kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
Na najmniejszym sitku (3 mm) mielimy 3 razy podgardle, łopatkę, wątróbkę i cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy kaszę i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem). - Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić masę.
- Masę przełożyć do niewielkich słoiczków. Zakręcić.
- Słoiki włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotować na małym ogniu około 2 godzin.
- Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne