Pasztet ze śledzi - świetna zakąska na święta i nie tylko!

Pasztet ze śledzi - świetna zakąska na święta i nie tylko!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet ze śledzi zasmakuje nawet tym, którzy  nie przepadają za tą rybą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet ze śledzi to zaskakująco pyszna postna przekąska - idealne danie na wigilijny stół (zawiera śledzie, suszone grzyby, cebulkę), ale też na inne okazje. Łatwy do przygotowania, niedrogi a jaki oryginalny!

Składniki

  • 50 dag solonych  śledzi

  • szklanka mleka

  • 20 dag cebuli

  • 3 dag  suszonych  grzybów

  • pól szklanki tartej bułki

  • 40 dag ziemniaków ugotowanych  w mundurkach

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • łyżka kwaśnej śmietany

  • sól i pieprz

  • po pół łyżeczki: startego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku i cukru

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby umyć, namoczyć i zostawić na noc, następnie ugotować.

  • Śledzie umyć zalać mlekiem i  wymoczyć do pożądanego poziomu zasolenia, osuszyć.

  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać śledzie i  chwilę smażyć razem.

  • Grzyby, obrane ziemniaki, śledzie i cebulę przepuścić przez maszynkę. Połączyć ze śmietaną, tartą bułką, dodać przyprawy, wbić jajka i dokładnie wymieszać.

  • Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, włożyć przygotowaną masę i  piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.

  • Podawać z pikantnym sosem.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0