Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus jest bardzo łatwy do przygotowania, a smakuje wybornie, zwłaszcza z ćwikłą lub chrzanem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus to pomysł na pasztet nie tylko dla bezmięsnych. Ten pasztet smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Pasztet jest  też niedrogi, a efekt - po prostu pycha!

Składniki

  • 250 g marchewki

  • 570 g selera

  • 300 g pietruszki

  • 200 g kaszy kuskus

  • 2 jajka

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • pęczek koperku

  • pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 1/3 łyżeczki curry i kurkumy

  • kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane warzywa kroimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy łyżkę oleju i pół łyżeczki soli, mieszamy. Pieczemy w piekarniku, czas 40 minut, 200 stopni, grzanie góra-dół.

  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy do niej pomidory suszone i warzywa. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.

  • Do masy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, jajka, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masa powinna być dobrze przyprawiona, wszystko razem dokładanie mieszamy.

  • Blaszkę (keksówkę) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy masę i wyrównujemy, ugniatamy, uderzamy kilka razy blaszkę o blat, aby masa była dobrze zbita. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę.

  • Upieczony pasztet zostawiamy w blaszce, aby wystygł. Następnie chowamy go na noc do lodówki, potem go wyciągamy i kroimy. Pasztet super smakuje na kanapkach, można go podać z sałatką i sosem. Polecam go zwłaszcza na świąteczny stół, z ćwikłą z chrzanem smakuje wspaniale.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3