Pasztet orzechowy - rarytas nie tylko dla wegetarian

Pasztet orzechowy  - rarytas nie tylko dla wegetarian

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet orzechowy  ma bogaty smak i aromat.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z orzechów to zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Smakowity i zdrowy, choć nie niskokaloryczny. Łatwy do  przygotowania nowy sposób zagospodarowania orzechów.

Składniki

  • po szklance posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych

  • szklanka pokruszonego suchego ciemnego chleba

  • 2 cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 winne jabłko

  • łyżeczka soku z cytryny

  • odrobina suszonej  szałwii

  • 4-5 łyżek  śmietanki

  • 2 jajka

  • 3 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

  • W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i  czosnek, przesmażyć, dodać jabłko i smażyć 2-3 minuty.

  • Przestudzić, połączyć z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią. dorpawić solą i  pieprzem. Wlać rozkłócone jajka i dokładnie wyrobić masę.

  • Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 40 minut

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6