Efektowny pasztet z pieczarek i migdałów - oryginalny przepis na pasztet bez mięsa

Efektowny pasztet z pieczarek i migdałów - oryginalny  przepis na pasztet bez mięsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z pieczarek i migdałów można udekorować płatkami migdałów lub całymi  pieczarkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z pieczarek i migdałów to niezwykle efektowny i oryginalny pomysł na wykorzystanie swojskich  i niedrogich pieczarek oraz smakowitych migdałów. Idealna przekąska na przyjęcie - zachwyt biesiadników gwarantowany!

Składniki

  • 40 dag  pieczarek

  • 10 dag małych pieczarek

  • łyżka soku z cytryny

  • 1 duża cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • szklanka drobno posiekanych migdałów (można kupić gotowe w supermarkecie)

  • pół łyżeczki tymianku

  • łyzka gęstej  śmietany

  • 2 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki masła

  • łyżka tartej  bułki

  • łyżka płatków migdałowych

  • pieprz cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Małe kapelusiki pieczarek po umyciu osuszyć i pokropić cytryną, by nie ściemniały. Posypać pieprzem cayenne i  odstawić na2-3 godziny.

  • Pozostałe pieczarki pokroić wraz z trzonkami. Drobno pokroić cebulę i czosnek.

  • Cebulę z czosnkiem przesmażyć na 2 łyżkach  masła dodać pieczarki  i  chwilę smażyć na mocnym ogniu, potem zmniejszyć płomień i  smażyć do odparowania. Po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.

  • Zmiksować z migdałami, jajkami, śmietaną, tymiankiem, sola i pieprzem na gładka masę.

  • Formę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Włożyć do niej połowę masy, ułożyć na niej  wcześniej  doprawione kapelusiki pieczarek, przykryć pozostałą masą. Wierzch  posypać płatkami migdałów. Na blachę w piekarniku wlać wodę.

  • Piec w piekarniku  nagrzanym do 170ªC przez 40 minut, pod przykryciem z folii. Na ostatnie 7-10 minut pieczenia odkryć folię.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5