Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania

Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia - delikatny i bardzo łatwy do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dietetyczny pasztet  drobiowy z gotowanego mięsa kurczaka nie zaszkodzi nawet osobom na diecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dietetyczny pasztet drobiowy bez pieczenia przygotowuje się niezwykle łatwo. To niedrogie i bardzo delikatne smarowidło do chleba, które mogą z powodzeniem jeść osoby na diecie - jest gotowane i nietłuste. Smak pasztetu zależy od doboru przypraw - dlatego za każdym razem możemy otrzymać danie o nieco innym smaku. Pasztet doskonale smakuje z borówkami lub kiszonymi ogórkami.

Składniki

  • 1 kurczak

  • 1 duża cebula

  • 1 duża marchew

  • kilka listków laurowych

  • kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego

  • kilka  ziarenek ziela angielskiego

  • 30 g  żelatyny lub 20 g agaru

  • 300 ml wywaru z kurczaka 

  • sól i  ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka i ugotować wszystko do miękkości.

  • Mięso i warzywa  przecedzić, zachowując 300 ml wywaru.

  • Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso, marchew i cebulę zblendować. Dodać sól i ulubione przyprawy.

  • Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty. Jeśli zamiast agaru użyta ma być żelatyna wywar podgrzewać cały czas mieszając, do rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie dopuszczając do zagotowania.

  • Wywaru z agarem lub żelatyną wlać do zblendowanego kurczaka i wszystko razem ponownie wymieszać blenderem na gładką masę.

  • Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej albo do słoików, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Ocena: 2,4