Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta pasta jajeczna zyskuje na smaku i wyrazie gdy dodamy do niej wędzonego twarogu i rzodkiewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką urozmaici kanapki na śniadanie lub kolację. Gdy zdecydujemy się niezbyt mocno rozdrobnić składniki - zamiast  pasty otrzymamy pyszną sałatkę.

Składniki

  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 250 g twarogu wędzonego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miski.

  • Rzodkiewki umyj,odetnij końcówki i również drobno pokrój, dodaj do jajek.

  • Szczypiorek opłucz, otrzep z nadmiaru wody (lub osusz ręcznikiem papierowym) i posiekaj – wrzuć do miski.

  • Dodaj wędzony twaróg, jogurt naturalny, wstępnie dopraw do smaku i wszystko wymieszaj widelcem – jednocześnie rozdrabniając twaróg.

  • Przy okazji takiego działania jeszcze bardziej rozetrą się jajka i całość nabierze konsystencji pasty.

  • Przy pokrojeniu składników w nieco grubsze kawałki i wkruszeniu twarogu, z tych samych składników możesz zrobić sałatkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3