Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych

Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W ten sposób można magicznie rozmnożyć śledzia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Śledź po kijowsku to oszczędny sposób na pysznego śledzia. Tak przygotowaną pastę śledziową można podać z grzankami z żytniego chleba, posmarować nią kanapeczki lub podać na biurowej imprezie. 

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a la matias

  • 200 ml mleka

  • 150 g sera ementalera, startego

  • 3 kromki chleba tostowego

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  • 200 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 2-4 gałązki kopru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb tostowy namoczyć w mleku.

  • Filety śledziowe i namoczony chleb przepuścić przez maszynkę do mięsa.

  • Masło utrzeć łyżką, dodać śledziową masę, musztardę, pieprz i starty ser.

  • Ułożyć na półmisku w kształcie ryby lub nadając taki kształt kopczykowi. Udekorować świeżym koprem.

  • Podawać z grzankami z pszennego lub żytniego chleba lub tostami pumpernikla.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5