Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste

2021-03-29
Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste
Autor: Shutterstock Mięso  kurczaka z rosołu można wykorzystać do przygotowania smacznej i pożywnej pasty do pieczywa
łatwy
15 min
4

Zostały ci resztki kurczaka z obiadu? Nie wyrzucaj - zrób z nich pyszną pastę z kurczaka do pieczywa. Zdrową, niskokaloryczną i pozbawioną konserwantów. Bądź oszczędny i ekologiczny - a przede wszystkim zdrowy!

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • po 2 łyżki gęstej śmietany i majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • szczypta otartej skórki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć na tarce.
  • Wszystkie pozostałe składniki pasty drobno posiekać albo zblendować - zależnie od tego jaka konsystencja pasty nam bardziej odpowiada.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru oraz otartą skórką cytrynową. Pasta doskonale smakuje na ciemnym pieczywie lub świeżej bułce.