Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Zostały ci resztki kurczaka z obiadu? Nie wyrzucaj - zrób z nich pyszną pastę z kurczaka do pieczywa. Zdrową, niskokaloryczną i pozbawioną konserwantów. Bądź oszczędny i ekologiczny - a przede wszystkim zdrowy!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- po 2 łyżki gęstej śmietany i majonezu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- szczypta otartej skórki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć na tarce.
- Wszystkie pozostałe składniki pasty drobno posiekać albo zblendować - zależnie od tego jaka konsystencja pasty nam bardziej odpowiada.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru oraz otartą skórką cytrynową. Pasta doskonale smakuje na ciemnym pieczywie lub świeżej bułce.