Pyszna pasta z wątróbki i sera. Idealna do kanapek

pasta z wątróbki i sera
Autor: Shutterstock Pastę z wątróbki warto wzbogacić tym serem. Pysznie smakuje z chlebem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Wątróbkę albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jednak pasta z wątróbki drobiowej z dodatkiem ostrego sera to doskonały dodatek do chleba, który zachwyci każdego. To zdrowsza alternatywa dla gotowych pasztetów ze sklepu. Ta tania i pyszna pasta pasuje na śniadanie i sprawdzi się jako elegancka przekąska. Oto prosty i szybki przepis na pełną smaku pastę z wątróbki i sera.

Co dodać do pasty z wątróbki?

Pasta z wątróbki drobiowej jest pyszna. Swój oryginalny smak zawdzięcza odpowiedniemu doborowi składników. Wszystkie produkty, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego wyjątkowo dobrego smarowidła do chleba, są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Lista składników jest krótka. Pastę robi się z popularnych produktów, których cena nie zwala z nóg. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domową pastę wątróbkową?

  • wątróbka drobiowa – kurza lub indycza
  • ostry ser żółty – gouda lub parmezan
  • cebula
  • masło
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Jak zrobić pastę z wątróbki i sera?

Pyszna domowa pasta z wątróbki drobiowej, której smak podkręca dodatek ostrego żółtego sera, nie jest trudna. Przepis na nią można zaliczyć do najłatwiejszych receptur na pasty do pieczywa. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta z wątróbki i sera wyjdzie za pierwszym razem.

Jak więc przygotować smakowitą pastę z wątróbki drobiowej z dodatkiem sera żółtego? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne.

  • 1. krok – uduszenie wątróbki z cebulą
  • 2. krok – zmielenie wątróbki z cebulą na pastę
  • 3. krok – połączenie pasty ze startym żółtym serem, masłem i przyprawami

Jak podawać pastę z wątróbki i sera?

Szybka pasta z duszonej wątróbki drobiowej i sera żółtego to idealny dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy ciepłymi tostami. Pastę można podać też w formie eleganckiej przekąski na krakersach lub w towarzystwie włoskiej foccaci. Smarowidło sprawdzi się też na śniadanie i kolację.

Pastę z wątróbki i sera można wzbogacić posiekanymi świeżymi ziołami, które podkręcą jej smak. Fani ostrych potraw mogą zastąpić słodką paprykę mielonym chili.

SKŁADNIKI

  • 250 g wątróbki drobiowej (z kurczaka lub indyka)
  • 1 średnia cebula
  • 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę opłukać, odsączyć, pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w talarki.
  • Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Dodać cebulę, skropić 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić 5 minut.
  • Ostudzoną wątróbkę zmielić razem z cebulą w maszynce lub malakserze. 
  • Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  • Wątróbkę dokładnie wymieszać z serem i masłem.
  • Doprawić papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do chleba i jako przekąskę. 
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Redakcja
więcej