Pyszna pasta z wątróbki i sera. Idealna do kanapek
Dieta bezglutenowa
Wątróbkę albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jednak pasta z wątróbki drobiowej z dodatkiem ostrego sera to doskonały dodatek do chleba, który zachwyci każdego. To zdrowsza alternatywa dla gotowych pasztetów ze sklepu. Ta tania i pyszna pasta pasuje na śniadanie i sprawdzi się jako elegancka przekąska. Oto prosty i szybki przepis na pełną smaku pastę z wątróbki i sera.
Co dodać do pasty z wątróbki?
Pasta z wątróbki drobiowej jest pyszna. Swój oryginalny smak zawdzięcza odpowiedniemu doborowi składników. Wszystkie produkty, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego wyjątkowo dobrego smarowidła do chleba, są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Lista składników jest krótka. Pastę robi się z popularnych produktów, których cena nie zwala z nóg. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domową pastę wątróbkową?
- wątróbka drobiowa – kurza lub indycza
- ostry ser żółty – gouda lub parmezan
- cebula
- masło
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Jak zrobić pastę z wątróbki i sera?
Pyszna domowa pasta z wątróbki drobiowej, której smak podkręca dodatek ostrego żółtego sera, nie jest trudna. Przepis na nią można zaliczyć do najłatwiejszych receptur na pasty do pieczywa. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta z wątróbki i sera wyjdzie za pierwszym razem.
Jak więc przygotować smakowitą pastę z wątróbki drobiowej z dodatkiem sera żółtego? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne.
- 1. krok – uduszenie wątróbki z cebulą
- 2. krok – zmielenie wątróbki z cebulą na pastę
- 3. krok – połączenie pasty ze startym żółtym serem, masłem i przyprawami
Jak podawać pastę z wątróbki i sera?
Szybka pasta z duszonej wątróbki drobiowej i sera żółtego to idealny dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy ciepłymi tostami. Pastę można podać też w formie eleganckiej przekąski na krakersach lub w towarzystwie włoskiej foccaci. Smarowidło sprawdzi się też na śniadanie i kolację.
Pastę z wątróbki i sera można wzbogacić posiekanymi świeżymi ziołami, które podkręcą jej smak. Fani ostrych potraw mogą zastąpić słodką paprykę mielonym chili.
SKŁADNIKI
- 250 g wątróbki drobiowej (z kurczaka lub indyka)
- 1 średnia cebula
- 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę opłukać, odsączyć, pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w talarki.
- Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Dodać cebulę, skropić 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić 5 minut.
- Ostudzoną wątróbkę zmielić razem z cebulą w maszynce lub malakserze.
- Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Wątróbkę dokładnie wymieszać z serem i masłem.
- Doprawić papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Podawać jako dodatek do chleba i jako przekąskę.