Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą

Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą świetnie smakuje z krakersami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wystarczy puszka tuńczyka i nieco soku grejpfrutowego by wyczarować niesamowitą w smaku pastę, którą można podać jako smarowidło do pieczywa lub dip do przekąsek. Orzeźwiający aromat grejpfruta świetnie komponuje się z wyrazistym tuńczykiem i kremowym majonezem, dając kubkom smakowym moc wrazeń.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym

  • 1 grejpfrut

  • 3 łyżki majonezu

  • siekana natka pietruszki (opcjonalnie)

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju oraz z zalewy.

  • Z 1 grejpfruta odkroić ok 1/3, z reszty wycisnąć sok.

  • Tuńczyka wymieszać z majonezem i sokiem z grejpfruta, dodać natkę, sól i pieprz do smaku.

  • Pozostały kawałek grejpfruta obrać i podzielić na cząstki, udekorować nim pastę.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.