Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pasta z grochu z dodatkiem aromatycznych ziół to znakomity dodatek do pieczywa, chrupek, czipsów. Zdrowe roślinne białko, łatwo dostępne i niedrogie, pyszne polskie zioła i prostota wykonania - oto powody, dla których warto wypróbować przepis na pastę z grochu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka grochu
- 3 szklanki wody
- po ćwierć łyżeczki cukru i suszonego cząbru
- sól
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cebuli startej na tarce
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łuskany groch zalać 3 szklankami wody, zostawić na noc, następnego dnia dodać cukier i cząber i ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu. Sól dodać do już miękkiego grochu.
- Lekko przestudzony i odparowany groch zmiksować z olejem, czosnkiem i sokiem z cytryny, majerankiem i startą cebulą. Przyprawić do smaku i schłodzić.
- Posmarowane pastą pieczywo podawać posypane ulubionymi świeżymi ziołami.