Pasta z fasoli jak smalczyk - pyszna i wegańska

2021-03-29
Pasta z fasoli jak smalczyk - pyszna i wegańska
Autor: Shutterstock Pasta z fasoli to wegańska alternatywa dla smalcu
łatwy
20 min
4

Wegański smalczyk z fasoli to smakołyk na który mogą sobie pozwolić niemal wszyscy. Pasta z fasoli, która do  złudzenia przypomina wieprzowy smalec ze skwarkami jest smaczna, zdrowa i zawiera niewiele tłuszczu. Do tego jest niedroga i prosta do przygotowania.

Nieoceniona fasola

Fasola konserwowa to produkt, który warto zawsze mieć w spiżarni. Można z niej wyczarować tak wiele, potraw, że długo się nie znudzi. Od zup i dań jednogarnkowych, przez sałatki i przekąski na ciastach kończąc. Tak, tak, z fasoli konserwowej, na przykład czerwonej, można zrobić fantastyczne, zdrowe brownie.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola dostarcza nam bardzo dużo roślinnego białka, dzięki czemu syci na długo. Dania z jej dodatkiem są treściwe i pożywne. Ponadto mnogość jej rodzajów sprawia, że jest bardzo dekoracyjna. A na rynku mamy nie tylko najpopularniejsze: białą i czerwoną fasolę. Warto do swojej kuchni wprowadzić także piękną, nakrapianą fasolę pinto, zieloną fasolkę edamame czy delikatną, maślaną w smaku fasolę limeńską. Więcej na temat właściwości i zastosowań poszczególnych rodzajów fasoli znajdziesz w artykule: Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli.

Komu fasola nie służy?

Fasola jest ciężkostrawna i wykazuje silne działanie wzdymające, dlatego nie powinny jej spożywać osoby z zalecaną dietą lekkostrawną lub cierpiące na silne wzdęcia. Ponadto należy ostrożnie podawać ją dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz seniorom.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli konserwowej
  • 0,5 białej cebuli
  • 0,5 kwaskowego jabłka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i jabłko podsmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem ziela i listka laurowego.
  • Fasolę odcedzić, pozostawiając zalewę, utłuc lub rozgnieść widelcem na papkę.
  • Do fasoli dodać usmażoną cebulę z jabłkiem, wymieszać. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha dodać odrobinę zalewy z fasoli.