Pasta z fasoli i pieczonych buraków: niebanalny przepis!

Pasta z fasoli i pieczonych buraków: niebanalny przepis!

Autor Zdjęcia: Magdalena Cielenga-Wiaterek

Pasta z fasoli i pieczonych buraków to oryginalne, ciekawe w smaku smarowidło do chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pieczone buraki i rośliny strączkowe tworzą zgrany duet w pastach do pieczywa. Najlepiej smakuje doprawiona dużą ilością ziół oraz wyrazistym kuminem. Podajemy przepis na wegetariańską pastę do kanapek, która przyjemnie zaskoczy także mięsożerców.

Składniki

  • 200 g suchej białej fasoli (namoczonej na noc)

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu lub po 1 łyżeczce suszonych

  • 1 liść laurowy

  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2-3 upieczone buraki o łącznej wadze około 250 g

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 2-3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub lnianego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku

  • ½ łyżeczki kuminu

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki szorujemy, wycieramy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być rozgrzany) i pieczemy 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, zimne obieramy.

  • W tym czasie gotujemy fasolę. Płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą (w ten sposób fasola będzie lżej strawna), dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku (lub suszone zioła), liść laurowy, ziele angielskie i zgnieciony ząbek czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy pianę.

  • Gotujemy na małym ogniu do zupełnej miękkości, czyli 30–40 minut. Studzimy w płynie, następnie odcedzamy, usuwamy zioła i przyprawy.

  • Fasolę, pokrojone w grubą kostkę buraki, czosnek, olej i ocet miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i resztę ziół. Przechowujemy w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).

Ocena: 0