Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Pasta z fasoli i pieczonych buraków: niebanalny przepis!

Autor Zdjęcia: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Pasta z fasoli i pieczonych buraków to oryginalne, ciekawe w smaku smarowidło do chleba
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Pieczone buraki i rośliny strączkowe tworzą zgrany duet w pastach do pieczywa. Najlepiej smakuje doprawiona dużą ilością ziół oraz wyrazistym kuminem. Podajemy przepis na wegetariańską pastę do kanapek, która przyjemnie zaskoczy także mięsożerców.
Składniki
200 g suchej białej fasoli (namoczonej na noc)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu lub po 1 łyżeczce suszonych
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 upieczone buraki o łącznej wadze około 250 g
1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub lnianego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki szorujemy, wycieramy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być rozgrzany) i pieczemy 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, zimne obieramy.
W tym czasie gotujemy fasolę. Płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą (w ten sposób fasola będzie lżej strawna), dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku (lub suszone zioła), liść laurowy, ziele angielskie i zgnieciony ząbek czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy pianę.
Gotujemy na małym ogniu do zupełnej miękkości, czyli 30–40 minut. Studzimy w płynie, następnie odcedzamy, usuwamy zioła i przyprawy.
Fasolę, pokrojone w grubą kostkę buraki, czosnek, olej i ocet miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i resztę ziół. Przechowujemy w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).