Pasta rybno-pieczarkowa - pyszne i tanie smarowidło do pieczywa z sardynek z puszki

Pasta rybno-pieczarkowa - pyszne i tanie smarowidło do pieczywa z sardynek z puszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta rybno-pieczarkowa prosta i tania, a jednocześnie wykwintna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta rybno-pieczarkowa to smaczny i tani sposób na pyszne smarowidło d pieczywa lub dodatek do krakersów. Wystarczy puszka sardynek, kilka pieczarek i jajko na twardo, aby przygotować znakomitą pastę, która smakuje jak milion dolarów, choć kosztuje grosze.

Składniki

  • 1 puszka sardynek w oleju

  • 6-7 pieczarek

  • 1 nieduża cebula

  • 2 jajka na twardo

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę osączyć z nadmiaru oleju i rozdrobnić widelcem. 

  • Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i drobno posiekać.

  • Pieczarki i cebulę udusić na niedużej ilości masła. Wystudzić.

  • Jajka posiekać w bardzo drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa.

  • Wymieszać wszystkie składniki pasty, podawać z pieczywem lub krakersami.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.