Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis

Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Hummus kochają zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hummus pochodzi z Libanu, ale ciecierzyca podawana jako pasta znana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz na Kaukazie. Przepis na hummus jest prosty, a ciecierzyca w tej postaci smakuje wybornie. Pamiętaj, że ciecierzyca musi zostać namoczona na noc w wodzie.

Składniki

  • 20 dag suszonej ciecierzycy

  • 10 dag pasty tahini

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • sól

  • pieprz kajeński

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciecierzycę mocz co najmniej 12 godzin, odcedź i wrzuć do blendera.

  • Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj.

  • Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem (najlepsze jest pita).

Ocena: 4