Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com
Hummus kochają zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Hummus pochodzi z Libanu, ale ciecierzyca podawana jako pasta znana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz na Kaukazie. Przepis na hummus jest prosty, a ciecierzyca w tej postaci smakuje wybornie. Pamiętaj, że ciecierzyca musi zostać namoczona na noc w wodzie.
Składniki
20 dag suszonej ciecierzycy
10 dag pasty tahini
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz kajeński
Przygotowanie krok po kroku:
Ciecierzycę mocz co najmniej 12 godzin, odcedź i wrzuć do blendera.
Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj.
Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem (najlepsze jest pita).