Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej

Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli lubisz pasty kanapkowe kawior z bakłażanów przypadnie ci do gustu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kawior z bakłażanów to tradycyjna przystawka kuchni bułgarskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do drobiu lub pasta na kanapki.

Składniki

  • 2 bakłażany

  • główka czosnku

  • 5 łyżeczek oliwy

  • 2 jajka

  • 2 średnie pomidory

  • łyżka octu winnego

  • pół pęczka naci pietruszki lub kolendry

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany upiec, zdjąć z nich skórę i zetrzeć na puree.

  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę.

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.

  • Jajka połączyć z bakłażanami, doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny.

  • Podawać na grzankach. Ciepłe pieczywo posmarować grubą warstwą pasty i posypać pomidorami i natką.

Ocena: 4,8