Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę
Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jeśli lubisz pasty kanapkowe kawior z bakłażanów przypadnie ci do gustu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kawior z bakłażanów to tradycyjna przystawka kuchni bułgarskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do drobiu lub pasta na kanapki.
Składniki
2 bakłażany
główka czosnku
5 łyżeczek oliwy
2 jajka
2 średnie pomidory
łyżka octu winnego
pół pęczka naci pietruszki lub kolendry
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażany upiec, zdjąć z nich skórę i zetrzeć na puree.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
Jajka połączyć z bakłażanami, doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny.
Podawać na grzankach. Ciepłe pieczywo posmarować grubą warstwą pasty i posypać pomidorami i natką.