Pascha waniliowa: prosty przepis

Pascha waniliowa: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paschę waniliową z gotowego tłustego twarogu można łatwo i szybko przygotować przed świętami wielkanocnymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pascha waniliowa to pyszny wielkanocny deser, który warto przygotować - przepis jest naprawdę łatwy i prosty. A sama pascha - pyszna i delikatna.

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu

  • 20 dag masła

  • szklanka słodkiej śmietany 12 proc.

  • 30 dag cukru pudru

  • 6 żółtek

  • laska wanilii

  • 20 dag posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę zagotowaną z laską wanilii, chwilę podgrzewaj, stale mieszając (ale nie gotuj!).

  • Odstaw, a gdy przestygnie, wyjmij wanilię, dodaj masło, dwukrotnie zmielony ser, dokładnie połącz.
    Na koniec wsyp bakalie, dobrze wymieszaj.

  • Masę przełóż do specjalnej formy z otworem wyłożonej gazą (może być sito lub doniczka z dziurką), obciąż i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin do odsączenia.

  • Udekoruj kandyzowanymi owocami. Podawaj schłodzoną.

Ocena: 4,5