Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser

Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekolowo-twarożkowy deser wielkanocny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czekoladowa pascha to wyjątkowy świąteczny deser. Ortodoksyjni wyznawcy prawosławia obowiązkowo przygotowują paschę na wielkanocny stół. Paschę robi się w specjalnych foremkach, po wyjęciu z których deser ozdobiony jest literami XB, co w języku starocerkiewno-słowiańskim jest skrótem od słów „Chrystus Zmartwychwstał”. 

Składniki

  • 500 g chudego twarogu

  • 50 g masła

  • 130 g cukru pudru

  • 130 g czekolady deserowej lub gorzkiej

  • 100 g śmietany 30-36%

  • 80 g suszonej żurawiny lub innych kandyzowanych owoców lub orzechów

  • do ozdoby cukiernicze lub czekoladowe jajeczka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odłożyć 10 g cukru pudru, pozostały cukier utrzeć z masłem na puszystą masę.

  • Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do maślanej masy.

  • Wymieszać razem na jednolitą masę.

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Śmietanę zagotować i wrzącą zalać czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednorodną emulsję.

  • Suszoną żurawinę oprószyć cukrem pudrem.

  • Do masy twarogowo-maślanej dodać żurawinę i czekoladę ze śmietaną. Wymieszać dokładnie i starannie.

  • Gazę złożyć w 4 warstwy, zmoczyć i dokładnie wycisnąć. Gazą wyłożyć specjalną foremkę do paschy.

  • Masę na paschę przełożyć do foremki. Zawinąć brzegi gazy do środka, przykrywając dokładnie foremkę.

  • Foremkę wstawić do miski i obciążyć.

  • Foremkę razem z miską wstawić do lodówki na 12 godzin.

  • Gotową paschę wyjąć z foremki, ułożyć na talerzu, ozdobić cukierkami i czekoladkami w kształcie jajeczek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5