Granaty: jakie mają witaminy, skąd pochodzą, jak serwować
Granat to wciąż owoc dość egzotyczny na polskich stołach. Jak go jeść? Jak podawać? Do czego wykorzystywać? Oto nasze podpowiedzi.
Spis treści
Krzew granatowca to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Znali go twórcy pierwszych miast – Sumerowie, Fenicjanie zakładali jego uprawy, wspomniany jest także w Starym Testamencie. Do tej pory uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego.
Owoce granatu mają kształt i wielkość zbliżone do rozmiarów jabłka, u niektórych odmian są nieco większe. Pod grubą, czerwonobrązową, skórzastą osłoną kryją się liczne nasiona otoczone czerwoną (rzadziej różową albo żółtą) osnówką. Każda „cząstka” ma lśniącą, szklistą powierzchnię. Rozgryziona pęka, odsłaniając galaretowaty, bardzo soczysty miąższ. Najnowsze odmiany granatu są pozbawione twardych nasion – łatwiej je jeść i są bardziej wydajne.
ZOBACZ: Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu [przepis]
Jak jeść owoce granatu?
Owoce granatu najlepiej jeść na surowo, rozłupując owoc i odrywając cząsteczki. Łącząca szkliste cząstki matowa, biała albo żółtawa błonka nie jest jadana, podobnie jak w przypadku pomarańczy. Dekoracyjne „klejnoty” wypadające z rozłupanego owocu świetnie nadają się do dekoracji potraw – można nimi ozdobić powierzchnie sernika na zimno, owocowej tarty czy pucharka z lodami. Są atrakcyjnym dodatkiem do owocowych sałatek.
Sok z granatu: jakie ma właściwości?
Na południu z owoców granatu wyciska się aromatyczny sok, któremu przypisywane są liczne zalety zdrowotne, łącznie z wydłużaniem życia i wzmacnianiem libido. Zdaniem lekarzy sok z granatu może mieć korzystny wpływ na system krwionośny, niektóre badania sugerują też zmniejszenie zachorowalności na niektóre nowotwory u osób pijących regularnie sok z granatu.
Purpurowy płyn był dawniej używany do barwienia tkanin i skór – lepiej nie zalać nim ubrania, bo plamy trudno usunąć.
Z niedojrzałych owoców lub kwaśnych, dziko rosnących odmian granatu pozyskuje się sok podobny do cytrynowego.