Wykwintne mule z natką pietruszki

2021-03-29
Wykwintne mule z natką pietruszki
Autor: Shutterstock Zamiast smażonego karpia czy pieczonego łososia na wigilię można też podać owoce morza.
łatwy
15 min
4

Mule to bardzo eleganckie danie, ale bez problemu można je przygotować w domu. Wystarczy kupić świeże małże w supermarkecie. Mule mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilię. Sezon na mule wypada w grudniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych muli
  • pół kostki masła
  • 1 cebula
  • 2 kieliszki białego wina
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mule dokładnie opłukać i wyszorować. W dużym rondlu roztopić masło i podsmażyć cebulę. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać mule i gotować je pod przykryciem przez 5 - 10 minut na dużym ogniu, aż skorupki się otworzą. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać natką i podawać ciepłe wraz z bagietką.