Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk [WIDEO]
![Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk [WIDEO]](https://cdn13.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/1602/uszka-wigilijne-wigilijna-klasyka.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wspólne przygotowanie uszek to szansa na integrację rodziny
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Uszka z grzybami to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Mogłoby się wydawać, że trudno je zrobić. Ale to niekoniecznie prawda - przygotowanie uszek nie jest skomplikowane. Przy ich produkcji warto zatrudnić najmłodszych domowników, bo dziecięce małe paluszki doskonale radzą sobie z zawijaniem i łączeniem uszkowych „rogów”. Poznaj prosty przepis na wigilijne uszka z grzybowym farszem.
Składniki
150 g suszonych grzybów
tłuszcz do smażenia
2 cebule
sól, pieprz
1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
1 jajko
około 50 ml wody
Przygotowanie krok po kroku:
Na początek przygotowujemy farsz. Grzyby wieczorem zalewamy wodą i odstawiamy do rana, żeby zmiękły.
Rano gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy.
Cebulę siekamy i smażymy, dodajemy posiekane grzyby, sól i pieprz (smak powinien być wyrazisty).
Smażymy tak, by nadzienie stało się dość zwarte.
Przygotowujemy ciasto. Usypujemy kopczyk mąki, w wierzchołku robimy wgłębienie i wlewamy do niego rozbełtane jajko.
Stopniowo łączymy mąkę z jajkiem, a następnie dolewamy po trochu wodę (tyle ile trzeba – zazwyczaj nie więcej niż ¼ szklanki). Ciasto powinno być luźne ale sprężyste.
Lepimy uszka. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdym kładziemy nieco nadzienia. Kwadrat ciasta składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy palcami brzegi (dość szeroko w kierunku farszu). Łączymy dwa ostre rogi trójkątów tak, by na siebie nieco zachodziły i ściskamy dwoma palcami.
Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić, albo zrobić poprzedniego dnia i obgotować. Przed podaniem uszka należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuje się je zazwyczaj jeszcze ok. 3 minut i odcedza (niektórzy przelewają zimną wodą). Warto najpierw ugotować kilka na próbę i sprawdzić, jak długo powinny się gotować.