Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk [WIDEO]

Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wspólne przygotowanie uszek to szansa na integrację rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uszka z grzybami to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Mogłoby się wydawać, że trudno je zrobić. Ale to niekoniecznie prawda - przygotowanie uszek nie jest skomplikowane. Przy ich produkcji warto zatrudnić najmłodszych domowników, bo dziecięce małe paluszki doskonale radzą sobie z zawijaniem i łączeniem uszkowych „rogów”. Poznaj prosty przepis na wigilijne uszka z grzybowym farszem.

Składniki

  • 150 g suszonych grzybów

  • tłuszcz do smażenia

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)

  • 1 jajko

  • około 50 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek przygotowujemy farsz. Grzyby wieczorem zalewamy wodą i odstawiamy do rana, żeby zmiękły.

  • Rano gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy.

  • Cebulę siekamy i smażymy, dodajemy posiekane grzyby, sól i pieprz (smak powinien być wyrazisty).

  • Smażymy tak, by nadzienie stało się dość zwarte.

  • Przygotowujemy ciasto. Usypujemy kopczyk mąki, w wierzchołku robimy wgłębienie i wlewamy do niego rozbełtane jajko.

  • Stopniowo łączymy mąkę z jajkiem, a następnie dolewamy po trochu wodę (tyle ile trzeba – zazwyczaj nie więcej niż ¼ szklanki). Ciasto powinno być luźne ale sprężyste.

  • Lepimy uszka. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdym kładziemy nieco nadzienia. Kwadrat ciasta składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy palcami brzegi (dość szeroko w kierunku farszu). Łączymy  dwa ostre rogi trójkątów tak, by na siebie nieco zachodziły i ściskamy dwoma palcami.

  • Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić, albo zrobić poprzedniego dnia i obgotować. Przed podaniem uszka należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuje się je zazwyczaj jeszcze ok. 3 minut i odcedza (niektórzy przelewają zimną wodą). Warto najpierw ugotować kilka na próbę i sprawdzić, jak długo powinny się gotować.

Zobacz, jak łatwo zrobić wigilijne uszka do czerwonego barszczu:

Ocena: 4,5