Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak
Autor Zdjęcia: Karolina Wrona
Kutia orkiszowa - tradycyjny świąteczny deser.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kutię jada się prawie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
Składniki
szklanka maku
1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
szklanka mleka
50 g miodu
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g fig
50 g rodzynek
50 ml rumu
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Mak wypłukać, sparzyć mlekiem z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie.
Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.
Składniki połączyć, dodać rum i miód.
Podawać dobrze schłodzone.
W wersji ,,szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, dostępne w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony. Takie masy zawierają także bakalie.