Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak

Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia orkiszowa - tradycyjny świąteczny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kutię jada się prawie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

Składniki

  • szklanka maku

  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy

  • szklanka mleka

  • 50 g miodu

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g migdałów

  • 50 g fig

  • 50 g rodzynek

  • 50 ml rumu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak wypłukać, sparzyć mlekiem z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie.

  • Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

  • Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.

  • Składniki połączyć, dodać rum i miód.

  • Podawać dobrze schłodzone.

  • W wersji ,,szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, dostępne w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony. Takie masy zawierają także bakalie.

Ocena: 0