Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Lniana mizeria, czyli sałatka z ogórków z lnem i koperkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z ogórków z lnem i koperkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Siemię lniane to jedno z naszych rodzimych superfoods. Jest niezwykle zdrowe, jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na wiele funkcji naszego organizmu. Niektórym kojarzy się jednak jedynie z niezbyt apetycznym, galaretowatym naparem lub jedynie dodatkiem do koktajli czy jogurtu. Tymczasem nasiona lnu w całości lub mielone można dodawać do wielu potraw, wzbogacając ich smak, teksturę i wartości odżywcze. Dziś proponujemy mizerię ogórkową z chrupiącym siemieniem i aromatycznym koperkiem.
Składniki
1 kg ogórków
0,5 pęczka koperku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki siemienia lnianego
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórki dokładnie umyć i posiekać na cieniutkie plasterki lub zszatkować na szatkownicy. Koperek posiekać drobno.
Ogórki wyłożyć na talerze, oprószyć odrobiną soli i skropić niewielką ilością soku z cytryny.
Sałatkę posypać siemieniem oraz posiekanym koperkiem. Można skropić odrobiną oleju lnianego lub oliwy.