Lniana mizeria, czyli sałatka z ogórków z lnem i koperkiem

Lniana mizeria, czyli sałatka z ogórków z lnem i koperkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z ogórków z lnem i koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Siemię lniane to jedno z naszych rodzimych superfoods. Jest niezwykle zdrowe, jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na wiele funkcji naszego organizmu. Niektórym kojarzy się jednak jedynie z niezbyt apetycznym, galaretowatym naparem lub jedynie dodatkiem do koktajli czy jogurtu. Tymczasem nasiona lnu w całości lub mielone można dodawać do wielu potraw, wzbogacając ich smak, teksturę i wartości odżywcze. Dziś proponujemy mizerię ogórkową z chrupiącym siemieniem i aromatycznym koperkiem.

Składniki

  • 1 kg ogórków

  • 0,5 pęczka koperku

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dokładnie umyć i posiekać na cieniutkie plasterki lub zszatkować na szatkownicy. Koperek posiekać drobno.

  • Ogórki wyłożyć na talerze, oprószyć odrobiną soli i skropić niewielką ilością soku z cytryny.

  • Sałatkę posypać siemieniem oraz posiekanym koperkiem. Można skropić odrobiną oleju lnianego lub oliwy.

Ocena: 3,5