Naleśniki ze szpinakiem - wykwintne, choć proste
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Naleśniki ze szpinakiem jako danie na uroczysty obiad? Tak! Dzieci ucieszą się na widok swojego przysmaku, a dorośli docenią eleganckie nadzienie klasycznej, mącznej potrawy. Naleśniki możesz przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem tylko je zapiec.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1.125 l mleka
- 40 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- Olej
- 1,5 kg świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- 1,5 opakowania sera feta
- 30 dag sera białego półtłustego
- 1 opakowanie śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp mąkę, wlej 1 litr mleka i żółtka, zmiksuj. Białka ubij na pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
- Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem.
- Aby przygotować farsz, opłucz szpinak. Ogonki odetnij. Czosnek drobno pokrój.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek i szpinak ok. 5 minutach. Liście posiekaj.
- Fetę rozgnieć i wymieszaj z białym serem. Dodaj szpinak. Popieprz i pomieszaj aby połączyć składniki.
- Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń je w rulon.
- Przełóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj pół szklanki mleka z solą i pieprzem i zalej nim naleśniki.
- Piecz ok. 40 minut.