Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.
Przepis z książki, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa Harde: „Królestwo naleśników” Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska i Ludmiła Stawska
SKŁADNIKI
- 12 naleśników przygotowanych wg przepisu Jak zrobić naleśniki idealne?
- 500 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 2 cebule
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Mrożone użyć od razu.
- Grzyby pokroić i gotować w osolonej wodzie przez 10-20 minut.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
- Dodać odcedzone grzyby i dusić 3-5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajka i szybko zamieszać kolistymi ruchami, aby białka jajek ścięły się w cienkie nitki.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki, które składać w koperty lub mieszki.